Οικία στην οδό Μεχμέτ Αλί (ιδ. Ζαρκάδα Ηλέκτρας)
Το σπίτι ήταν κτισμένο στην παλιά μουσουλμανική συνοικία του Χαλήλ Μπέη, απέναντι από το ομώνυμο Τέμενος, στη συμβολή των οδών Μεχμέτ Αλή και Ανθεμίου. Η εποχή της ανέγερσής του είναι άγνωστη. Είναι πιθανόν να κτίστηκε κατά την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα. Καθώς πρόκειται για οθωμανικό κτίσμα, εγκαταλείφθηκε από τους ενοίκους του μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών. Είναι γνωστό σε μας ως ανταλλάξιμο κτήμα του Tεφτίκ Εφέντη στην τοποθεσία Χαλήλ Μπέη με α.α. Ε.Τ.Ε 903. Επομένως ο Tεφτίκ Εφέντης θα πρέπει να ήταν πιθανόν αυτός που έκτισε το σπίτι ή τουλάχιστον ο τελευταίος μουσουλμάνος ιδιοκτήτης του. Μετά το 1923 εγκαθίστανται σ’ αυτό πρόσφυγες από Ανατολική Θράκη. Έτσι, το 1923 φαίνεται να κατοικούν στο κτίριο οι οικογένειες Α. Μωυσίδη, Αν. Λαζαρίδη, Ηλ. Συμεωνίδη, Αλ. Γατμετζίδη και Αν. Γραμματικόπουλου. Το 1933 φαίνεται να συγκατοικεί με τους ανωτέρω η οικογένεια Κ. Κάπελλα. Το 1944 εγκαθίσταται η οικογένεια του κ. Απ. Καζάκου. Με την υπ΄ αρ. 2111/2003 περίληψη κατακυρωτικής έκθεσης ακινήτου σε δημόσιο δικαστικό πλειστηριασμό η εν λόγω ιδιοκτησία περιήλθε στους Δημήτριο και Φωτεινή Παπαϊωάννου. Σήμερα η οικία ανήκει στην κ. Ηλέκτρα Ζαρκάδα.
Όπως φαίνεται από το ιστορικό του κτιρίου κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα το κτίριο αυτό στέγασε πολλές προσφυγικές κυρίως οικογένειες λόγω του μεγέθους του και της δυνατότητας κάθε όροφος να αποτελεί ανεξάρτητο διαμέρισμα.
Πρόκειται για μία τριώροφη ξύλινη οικία. Η κάτοψή της χαρακτηρίζεται από την κεντρική σάλα διαμέσου της οποίας αυλίζονται τα υπόλοιπα δωμάτια. Διαθέτει δύο εισόδους, η μία βρίσκεται απέναντι από το τζαμί και η δεύτερη στην οδό Μεχμέτ Αλή. Οι δύο διαφορετικές είσοδοι εξυπηρετούσαν την οθωμανική πρακτική, δηλαδή το σπίτι στο ισόγειο είχε τους βοηθητικούς χώρους, στον όροφο ως χωριστό διαμέρισμα υπήρχε το selamlik (χώρος ανδρών), ενώ στο δεύτερο όροφο υπήρχε απομονωμένο το harem (χώρος γυναικών).
Ευχαριστίες για τις ανωτέρω πληροφορίες εκφράζονται στη Δρ. Σαπφώ Αγγελούδη- Ζαρκάδα.