Στον χώρο του Δημοτικού Κήπου βρισκόταν από το 1924 το Ηρώο της πόλης. Πρόκειται για το Ηρώο που βρίσκεται σήμερα στις Καμάρες. Το μαρμάρινο λιοντάρι ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1923 στη μνήμη των Καβαλιωτών που χάθηκαν στους απελευθερωτικούς αγώνες 1912-1913. Ο Δήμος Καβάλας επί Δημαρχίας Δημήτρη Μοσχοπουλίδη το 1924 θέλησε να τιμήσει με το λιοντάρι αυτό τους αγώνες των πολιτών της πόλης. Η μαρμάρινη κατασκευή, μαζί με το βάθρο είχε , τότε, συνολικά ύψους 3 μέτρα.
Στις πλευρές του αναγράφονταν τα ονόματα των ηρώων Βασιλειάδης Ζαχαρίας, Θεοδωρίδης Γεώργιος, Ιορδάνου Γεώργιος, Κραντωνέλλης Ελευθέριος, Μαρκατζής Γεώργιος, Ξυδάς Βασίλειος, Ολύμπιος Αριστοτέλης, Ράπτης Γεώργιος, Ρήγας Παρίσης, Ταβανιώτης Δημήτριος, Ταντόγλου Μάνθος, Τζήμας Νικόλαος, Τριανταφύλλου Τριαντάφυλλος, Τριγκόπουλος Νικόλαος, Τσάτρας Κωνσταντίνος.
Οι Βούλγαροι κατακτητές το 1941 μετέφεραν το Ηρώο, στο Περιγιάλι όπου είχαν το στρατόπεδο τους. Η αναστήλωση του Ηρώου στην αρχική του θέση έγινε το 1945, επί Δημαρχίας Μιχαήλ Λολίδη η επίσημη δε τελετή πραγματοποιήθηκε την 9ηΣεπτεμβρίου 1945 στον Δημοτικό Κήπο.
Το 1971 η τότε δημοτική αρχή με δήμαρχο τον Ευάγγελο Ευαγγελίου αποφάσισε να διαμορφώσει διαφορετικά το Δημοτικό κήπο και να δημιουργήσει νέο μνημείο πεσόντων αλλά και άλλο άγαλμα (η φτερωτή Νίκη) . Το Λιοντάρι μεταφέρθηκε στις Καμάρες, όπου και εκεί ο χώρος διαμορφώθηκε , έκτοτε παραμένει εκεί.